The Garden

Our sheltered garden forms the scenery for the works of art that are placed there. It forms the basis of the sculpture garden in the same way as a poet would write a poem: as a visitor you open yourself and you try to find the pace and the timbre in which the garden tells its story. As a poet, you rearrange its current of words and you listen again. And you keep listening and rearranging, until you feel that the poem is completed. Only to listen again after some time and hearing something different all of a sudden.

When the visitor enters the garden through the reception, the extent of the area cannot be perceived yet. The route leads past the ‘schurveling’ on the west side to the rear part of the garden, along a forest to a pond and to a viewpoint over the Westduinen. One follows the route through the forest to come to an open space where the catering section serves as a boundary. The ‘schurvelingen’, the natural vegetation, the robust fences and walls create many intimate spaces where the several works of art, individually or categorized by artist, can be fully appreciated. Spots have been created for the visitor to take a seat and enjoy the work of art, the silence and nature. The garden is there, but is does not dominate. Through the layered character of the garden, each sculpture receives the place and the attention it deserves. The visitor never sees more than 3 or 4 works of art at the same time. One must first turn around, walk on or turn a corner and then enter a whole other world, that of another artist.

A viewpoint has been created on the furthest ‘schurveling’, looking out over the Westduinen with in the distance the lighthouse. The nature reserve, closed for the public, includes a bumpy, open dune area lying on a subterranean broadcasting station and it is part of the worldwide Echelon network for the purpose of the interception of communication. The terrain is guarded 24 hours a day and has a surreal atmosphere due to the great number of antennas and radio masts that are there. The overground nature reserve is kept by the Zuid Hollands Landschap Foundation. Cows graze there and it is a habitat for rare species such as the spiranthes and the root vole. In cooperation with the Zuid Hollands Landschap, a number of works of art have been placed in the Westduinen, which can be seen from the road. The walk around the Westduinen is very much worthwhile.

When the visitor enters the garden through the reception, the extent of the area cannot be perceived yet. The route leads past the ‘schurveling’ on the west side to the rear part of the garden, along a forest to a pond and to a viewpoint over the Westduinen. One follows the route through the forest to come to an open space where the catering section serves as a boundary. The ‘schurvelingen’, the natural vegetation, the robust fences and walls create many intimate spaces where the several works of art, individually or categorized by artist, can be fully appreciated. Spots have been created for the visitor to take a seat and enjoy the work of art, the silence and nature. The garden is there, but is does not dominate. Through the layered character of the garden, each sculpture receives the place and the attention it deserves. The visitor never sees more than 3 or 4 works of art at the same time. One must first turn around, walk on or turn a corner and then enter a whole other world, that of another artist.